21
2022
aug

Wijngaardboswandeling,Hoeselt

Organisator:
Afstand:
8,5
Vertrekpunt:

Vertrek : 14u aan de ‘kluis van Vrijhem’ waar een grote parking voorzien is. 

Gps : Kluisstraat1  3730 Hoeselt. 

Vrijblijvend is de mogelijkheid, om vanaf 13u  elkaar te treffen in de Hogelandshoeve. (Sint-Annastraat 1 3730 Hoeselt)   

Best  ook parkeren  aan de kluis.

Vertrekuur:
14:00

Na een geslaagd etentje op 14/8 kijken we uit naar onze volgende activiteit.  Door omstandigheden wijken we af van de planning , want er was aanvankelijk  een andere wandeling voorzien. Dit is ook de reden waarom de aankondiging laat uitkomt.

Hoeselt situeert zich tussen Tongeren en Hasselt, provincie Limburg, maar leunt nauw aan bij provincie Luik.  Qua streek kan het ondergebracht worden onder Haspengouw,  rijke grond, zeer vruchtbaar wat zichtbaar is in de begroeiing.  De Demer (bovenloop) zorgt voor de afwatering, en tijdens de wandeling komen we in moeras, tevens natuurgebied , beheerd door Natuurpunt. Een stuk van het traject loopt over vlonders.  In deze droge zomer staat het grondwaterpeil zeer laag,  maar de vlonders maken een wandeling door zeer vochtig gebied mogelijk.  Bovendien zorgen ze ervoor dat de bodem niet wordt vastgelopen door de betreding.  Het startpunt van de wandeling is  de ‘kluis van Vrijhem’.  Nu een spiritueel centrum met rijke geschiedenis.  Ooit kwamen kluizenaars deze site bewonen.

Op 100m van de startplaats is de Hogelandshoeve – winkel van Jah en Han.  Een zeer gezellige gelegenheid, verkooppunt van bio – en streek producten, tevens antiek en vintage. Er is mogelijkheid tot consumptie van drank en eenvoudige maaltijden, in de wilde tuin.  Vanaf 13u (of vroeger) kunnen we daar  elkaar treffen,   om 14u  stipt vatten we de wandeling aan.   De Hogelandshoeve ligt op 100m van de parking en het startpunt van de wandeling.

We willen nog eens melden dat vanaf september  een bijdrage van 2 Euro per activiteit gevraagd wordt. Dit  bedrag  bekostigt de verzekeringspremie en de algemene werking  van de vereniging (vb website ea.)  Op deze manier is je bijdrage evenredig met het aantal activiteiten waaraan  je deelneemt.  Om alles vlot te laten verlopen vragen we te betalen met gepaste munt, aan diegene die de aanwezigheden noteert.  

-Schoeisel : normale wandelschoenen volstaan , ook in het moerasgebied en op de onverharde wegen.

-De tocht zelf is gevarieerd qua landschap, Akkers, bos , moeras , en vooral de verzichten in een glooiend landschap. Komen enkele  kapellen tegen met een rijk verleden van volksdevotie.

-We komen tijdens de wandeling geen drankgelegenheid tegen, dus voorzie een drinkbus.  De wandeling is relatief kort.  Er zijn meer wandelmogelijkheden in de buurt van Hoeselt, maar qua verscheidenheid van landschap is deze de meest waardevolle. Er zijn nog andere wandelmogelijkheden in de buurt  (kleinere wandelingen van 4 tot 6 km. )

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u hiermee akkoord.