16
2023
apr

Molenbeek Wersbeek (bloesemtocht)

Organisator:
Eddy en Guido
Afstand:
12
Vertrekpunt:

Vertrekpunt: het start- en eindpunt van de wandeling is de Pastorij van Molenbeek, Halensebaan 76, 3461 Molenbeek-Wersbeek).

Parkeren: Er is een parking voorzien vlakbij de Pastorij. Aan de overzijde van de Halensebaan is er ook voldoende parkeergelegenheid aan de voetbalterreinen van Sporting Molenbeek indien de parking van de Pastorij volzet zou zijn.

Openbaar vervoer: de bereikbaarheid per openbaar vervoer is niet makkelijk. De bus 375 die stopt voor de pastorij rijdt spijtig genoeg niet op zondag. De bus 370 (Leuven- Diest) stopt aan Tielt-Winge Stelplaats, maar dan is het nog 2.7km wandelen tot aan het startpunt. We raden aan om zoveel mogelijk te carpoolen !

Vertrekuur:
14:00

We vertrekken aan de Pastorij van Molenbeek en passeren eerst langs de kerk Sint- Laurentius. De bewegwijzerde wandeling van 12 km lang loopt langs de vele fruitboomgaarden die de gemeente Molenbeek-Wersbeek rijk is. Tijdens de bloesemperiode kan je genieten van de prachtige bloemetjes aan de bomen die groeien op de glooiende landschappen van de streek. De laatste voorspellingen zijn dat de perenbloesems rond 15 april zouden bloeien; de kersen bloeien iets vroeger, de appels wat later. Duimen dus ! Onderweg komen we heel wat te weten over de bloemetjes en de bijtjes aan de hand van informatieve borden.

Molenbeek-Wersbeek ligt in het Hageland en bestaat uit de dorpen Molenbeek en Wersbeek die steeds samen een eenheid hebben gevormd. Bij het ontstaan van de gemeenten in het jaar 1795 werd Molenbeek-Wersbeek een zelfstandige gemeente. Het bleef steeds een rustig landbouwdorp met een stagnerend bevolkingsaantal sinds het begin van de 20e eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd het dorp zwaar beschadigd. Tijdens de invasie van de Duitsers werden 14 huizen platgebrand en een honderdtal huizen leeggeplunderd. Bij de fusie van 1977 werd de gemeente samen met Assent bij Bekkevoort gevoegd. In februari 2023 werd in Molenbeek- Wersbeek een wolf gespot.

Het toponiem Wersbeek wordt voor het eerst vermeld in 1192 als Warsbeck en betekent ruwe beek. Het toponiem Molenbeek verwijst naar de reeds bestaande watermolen langs diezelfde beek, de huidige Pijnbeek.

De Sint Laurentiuskerk van Molenbeek, waar de wandeling start, werd opgetrokken op een beboste uitspringende heuvel, en bezit een gotische middenbeuk en zijbeuk uit de 13e eeuw. De toren dateert uit het begin van de 14e eeuw. Het orgel is in 1836 vervaardigd door Theodoor Smet. De kerk is sinds 1960 beschermd als monument. De pastorij, ook bij de start, is een classicistisch getint dubbelhuis met twee verdiepingen uit einde 18de eeuw.

Onderweg passeren we ook langs de Sint Quirinuskerk van Wersbeek, een heterogeen geheel, met een 15de-eeuwse, gotische koor van bak- en zandsteen, een bakstenen beuk die werd heropgebouwd in 1748. De toren werd in 1847 gebouwd. Het kerkorgel is sinds 1981 beschermd. De kerk zelf, met inbegrip van het kerkhof en de poorthekkens, werd in 2007 beschermd als monument.

Op het einde van de wandeling passeren we nog langs de Panishoeve, ook wel het Flierbeekhof genoemd. De Panishoeve ligt op de hoek van de Oude Tiensebaan en de Halensebaan. De hoeve heeft een L-vorm en kent een traditionele bak- en zandsteenstijl. Het gebouw dateert uit de zeventiende en achttiende eeuw en is sinds 1975 een beschermd monument. De hoeve is oorspronkelijk gebouwd als brouwerij en deed later dienst als herberg voor reizigers. Het monument is niet toegankelijk voor publiek. Elk jaar wordt de hoeve wel opengesteld voor Open Monumentendag.

Maar niet getreurd, vlakbij de Panishoeve vinden we de Hoeve de Peinwinning, een eeuwenoude boerderij met melkvee en akkerbouw. De oude stal van de hoeve werd in 2012 verbouwd, en we kunnen daar op het einde van de wandeling gaan smullen van een lekker ambachtelijk ijsje of een drankje nuttigen.

Voor degenen die na de wandeling mee willen gaan eten hebben we 16 plaatsen gereserveerd in Brasserie Nestor, Staatsbaan 261, 3210 Lubbeek, zie https://www.restaurantnestor.be. Deelname te bevestigen ten laatste bij de start van de wandeling/

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u hiermee akkoord.