17
2023
dec

Holle wegen Tervuren-Bertem

Organisator:
Luc V
Afstand:
13
Vertrekpunt:

Plaats van afspraak: Terminus van de tram 44, Tervuren

 

Vertrekuur:
13:00

De wandeling start aan de Terminus van de tram 44. Deze tram komt van Montgomery in Woluwe, Brussel. Wel zijn de laatste 2 kilometers voor werken vervangen door een busverbinding dus even overstappen aan de 4 Armen. Er is ook een bushalte van de bus 317 Leuven Station, Tervuren, Kraainem. Afstappen Terminus Tram 44.

De wandeling is 13 km lang.

We starten aan het museum van Midden Afrika. Dit museum werd gebouwd begin 1900 onder Leopold 2. Die zou hier een permanente tentoonstelling openen om de rijkdommen van onze toenmalige kolonie Congo tentoon te stellen. Ook werden er onder zijn bewind en tijdens de wereldtentoonstelling van 1897 Congolese dorpen gebouwd waar de bezoekers konden zien hoe de toenmalige Congolezen leefde. Dit project werd naderhand natuurlijk afgekeurd als een “menselijke dierentuin “.

In een ander prestigieus gebouw bevindt zich de hele collectie documenten van Stanley, de ontdekkingsreiziger die Congo in kaart bracht. 

Onze wandeling loopt verder via mooie grote villa’s, gebouwd tijdens het koloniale verleden van België 

Nadien stappen we door een iets meer nederige wijk waar op het eind van de koloniale overheersing van België in Congo de gerepatrieerde en gevluchte Belgen gehuisvest werden. Via het park van Tervuren, het buitenverblijf en jachtdomein van Albrecht en Isabella, landvoogd van de zuidelijke Nederlanden rond 1600 wandelen we langs de mooie vijvers naar het Zoniënwoud. Dit woud is wat overblijft van wat ooit het Kolenwoud was en liep van Brussel tot in noord Frankrijk. 

In dit Zoniënwoud werd in 1902 een 120ha groot geografisch arboretum aangelegd met noord Amerikaanse aanplantingen alsook bomen en struiken van centraal en mediterraan Europa en het Verre Oosten

We beëindigen onze wandeling via de oudste beschreven holle weg van Tervuren en omstreken die Tervuren met Overijse verbond. Deze holle weg staat reeds op de 18de eeuwse Kabinetskaart van de Ferrari’s.

Horeca: Op de markt van Tervuren op 500m van tram en bus is er een taverne voor wie wil

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u hiermee akkoord.