16
2021
mei

Hageland

Organisator:
Luc
Afstand:
10km
Vertrekpunt:

Vertrek : 16 mei , 14uur Bijeenkomst aan de parking  van kasteel van Horst.  Let wel, de parking is relatief klein, en langs de weg parkeren is niet overal toegestaan, wegens  te smalle straat.

Voor de navigatie : Horststraat 28 Sint-Pietersrode.

Vertrekuur:
14:00

Buurt kasteel van Horst.

Dit  kasteel van  is omgeven door waterpartij ter verdediging .  Opgetrokken in speklagen (ijzerzandsteen, gedolven in de streek, afgewisseld met lagen witte kalksteen)  Het kasteel  en de omgeving inspireerde Willy Van Der Steen in zijn stripverhalen  ‘de rode ridder’, wat ook verwijst naar Sint-Pietersrode.

De wandeling  gaat door het Hageland,  de armere zandgrond heeft typische begroeiing. Op de zuiderhellingen is de druiventeelt voor de wijnbouw in opmars.  Het gaat om nieuwe aanplantingen, maar ook in de vorige eeuwen werden hier druiven geteeld als hoofdbestanddeel  voor de Hagelandse witte wijn. 

We wandelen door het gebied van de Winge, een zijrivier van Demer. 

Bos, open vlakte en akkers wisselen elkaar af. De boerderijtjes die we passeren, zijn nooit met een verdiep, eerder nederig gebouwd.  Een weerspiegeling van het feit  dat arme zandgrond geen weelde met zich meebrengt.  In contrast met de grote boerderijen  in Haspengouw, tgv rijke leemgrond.

Afstand : ongeveer 10km.  Grotendeels goed begaanbare veldwegen, sommige stukken verharde weg.  Ingeval van regen, voorzie je best aangepast schoeisel. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u hiermee akkoord.