24
2022
apr

Bloesemtocht in Heks (provincie Limburg)

Organisator:
John, Mil en Jacques
Afstand:
10
Vertrekpunt:

Afspraak aan de kerk van Heks aan de Hekslaan op de hoek met de Henestraat.

Vertrekuur:
14:00

Heks is een piepklein dorpje in Droog Haspengouw. In deze deelgemeente van Heers organiseren John, Mil en Jacques op 24 april onze nieuwe wandeling. De bizarre naam heeft niets met toverkollen op bezemstelen te maken, maar zou een verbastering zijn ofwel van de rivier de Herk die door Heks stroomt, ofwel van het Germaanse woord voor heg.

Heggen zijn er genoeg in deze wandeling. Ze voert ons langs boomgaarden met hoogstammen in mooie witte bloesemtooi. We stappen door holle wegen langs kanten met prachtige vergezichten en nogal wat cultureel erfgoed. 

Niet alleen heb je het fraaie hotel in de Tranendreef, maar ook meerdere hoeves die tot in de volle Middeleeuwen teruggaan, zoals de Monnikenhof. En er is ook de mooie neoklassieke kerk van Maria-ten-Hemelopneming. Van buiten ziet ze er maar gewoontjes uit, maar binnen heb je een prachtig pas gerestaureerd neobarok interieur.

Heks is bedoeld als bloesem wandeling. Hopelijk blijven er op 24 april nog veel bloesems over.

Schoeisel: 

Er is geen speciaal schoeisel nodig, we ploeteren niet door slijk, tenzij het hard geregend heeft. Wandelschoenen volstaan.

Horeca:

  • Halverwege de wandeling heb je herberg  “De Horne” met een zalig terras. Leden die moeilijk te been zijn of al vermoeid of verbijsterd door de fraaie vergezichten, kunnen daar in de tuin verpozen terwijl de anderen een lus maken in de buurt, want we komen daar terug.
  • Later kan wie dat wil daar ook eten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u hiermee akkoord.