18
2024
feb

Berlare Donkmeer

Organisator:
Rik+Peter
Afstand:
12
Vertrekpunt:
Rechtover hoeve  de bookhamer, Gentsesteenweg 260, 9240 Zele
 
 
Vertrekuur:
13:00

Het is Peter die de wandeling zal gidsen. Via een zijstraatje van de Gentse Steenweg (rechtover nr 260) stappen we naar het broek en zo richting donkmeer. We genieten van een variërend landschap waarin natuurlijk water het gemeenschappelijk element blijft. Vandaar dat waterbestendig schoeisel vereist is.

Het Donkmeer heeft een wateroppervlakte van circa 86 hectare en is daarmee een van de grootste meren in Vlaanderen na enkele Maasplassen, het Rauwse Meer (Kempense Meren) en het Schulensmeer. De diepte is gering en bedraagt maximaal 3,20 meter.Het Donkmeer werd een beschermd landschap bij Koninklijk Besluit van 6 juli 1957[1] en met een uitbreiding bij een K.B. van 29 mei 1964[2].Net ten westen van het Donkmeer ligt het provinciaal domein Nieuwdonk, met een recreatievijver die in de jaren 1970 ontstond na zandontginning.

In de jaren 1850 was het resultaat van meer dan honderd jaar turfwinning een groot, nat gebied met zo’n 225 hectare wateroppervlak, 400 hectare moeras en natte weiden en 200 hectare minderwaardige landbouwgrond. Er werd besloten de moerassen rond de Donk en in het Broek droog te leggen om zo vruchtbare landbouwgrond te bekomen. In 1862 slaagde men erin het water in het Broek weg te pompen, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de kolenpomp stil en liep het gebied terug onder. In 1926 werd het Broek definitief drooggelegd, met uitzondering van een aantal vijvers langs Kamershoek en Berlare, en werd de vrijgekomen grond bebost met wilgen voor de mandenvlechterij. Na de Tweede Wereldoorlog werden er populieren aangeplant voor de fabricage van lucifers.

Toen er in 1891 een stoomtram in gebruik werd genomen tussen Gent en Hamme, bracht deze de eerste toeristen naar het Donkmeer. Voor 1918 waren er al verschillende cafés en restaurants rond het meer en werden er zeil- en roeibootjes verhuurd. In de daaropvolgende jaren groeide het toerisme sterk. De Donk werd een bekend recreatieoord in Oost-Vlaanderen en trok veel toeristen, onder andere door de palingrestaurants. In de tweede helft van de 20e eeuw nam de bebouwing rond het meer sterk toe. Er kwamen ook verschillende kampeerterreinen. Zo waren er in 1978 vijftien kampeerterreinen met in totaal zo’n duizend staanplaatsen.

vertrekuur = 13h00

vertrekplaats = rechtover hoeve  de bookhamer, Gentsesteenweg 260, 9240 Zele

wandelschoenen : die tegen nat kunnen

wandeling van:  12 km

Bekijk foto's:

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u hiermee akkoord.